LEVIA NOVA

BLOG

Search

Levenslessen vanuit het Ziekenhuis

Een Wake-Up Call voor Reflectie

Het leven heeft een manier om ons plotseling te confronteren met onzekerheid en uitdagingen die we nooit hadden kunnen voorzien. Eergisteren beleefden mijn familie en ik zo’n aangrijpende ervaring toen onze één na oudste zoon, een ongeluk kreeg dat ons leven op zijn kop zette.

Hij viel op zijn hoofd, en iemand reed over zijn hals. Wat volgde was een lange dag en een nog langere nacht in het ziekenhuis. Onzekerheid werd onze constante metgezel, terwijl artsen en verpleegkundigen zich inspanden om te begrijpen wat er met hem was gebeurd. Talloze onderzoeken, testen, en doktersbezoekjes volgden elkaar op in snel tempo.

In het holst van de nacht, terwijl mijn gedachten een wirwar waren van angst en bezorgdheid, besloot ik een bezoek te brengen aan het stiltecentrum in het ziekenhuis. Deze serene plek, bedoeld voor bezinning, was ingericht voor mensen van verschillende religieuze achtergronden om tot rust te komen en na te denken over hun situatie. Hier begon ik te beseffen dat juist door de onzekerheid van het leven, met haar plotselinge wendingen, we vaak worden gewekt uit onze dagelijkse sleur en gemotiveerd worden om verder te denken dan de grenzen waarbinnen we gewend zijn te leven.

Deze onverwachte gebeurtenis dwong me om stil te staan, diep adem te halen en een nieuw perspectief te vinden op de wegen die voor ons liggen. Te vaak laten we het leven maar gewoon over ons heen komen, alsof de huidige situatie de enige optie is. Maar deze crisis diende voor mij als een belangrijke wake-up call om te heroverwegen waar ik naartoe ga en welke wegen ik moet verlaten om uiteindelijk tot een betere uitkomst te komen.

Levensveranderende momenten zoals deze dagen in het ziekenhuis herinneren ons aan enkele cruciale levenslessen:

Koester je dierbaren: Het leven kan op elk moment een onverwachte wending nemen. Het is essentieel om de mensen van wie je houdt te waarderen en te laten weten dat je om hen geeft.

Reflecteer op je leven: Neem regelmatig de tijd om na te denken over je doelen, waarden en dromen. Wat wil je echt bereiken? Wat is de betekenis van jouw leven?

Sta open voor verandering: Laat je niet vastpinnen op een bepaald pad. Wees bereid om nieuwe wegen te verkennen en oude gewoontes los te laten als dat nodig is voor persoonlijke groei.

Leef in het moment: De toekomst moet nog komen, en het verleden kunnen we niet veranderen. Richt je aandacht op het heden, geniet van de kleine momenten en maak er het allerbeste van.

Wees dankbaar: Tel je zegeningen en waardeer wat je hebt. Vaak realiseren we ons pas de waarde van iets als het dreigt te verdwijnen.

Ons ziekenhuisbezoek heeft ons geleerd dat het leven kwetsbaar is, maar het heeft ons ook de kracht van veerkracht en reflectie getoond. Laten we deze ervaring gebruiken als een kans om bewuster te leven, onze prioriteiten te heroverwegen en de reis van het leven met hernieuwde vastberadenheid en waardering voort te zetten. Het leven is kostbaar, laten we ervoor zorgen dat we er het beste van maken.

BLOG INFO
AUTEUR
Aron Levi Bongaards

Aron Levi Bongaards

Eigenaar Levia Nova

BERICHT DELEN